Wisdom lab

Ben je geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling? Neem dan een kijkje op Wisdom Lab. 

Iedereen denkt wel eens bij een moeilijke vraag of een complexe situatie op het werk of privé: Wat is wijs(heid) om te doen? 

De grote vraag is alleen: Wat is wijsheid nu eigenlijk precies? Hoe ontwikkel je een wijze kijk op zaken en hoe maak je een wijze keuze bij complexe vraagstukken? 

Wisdom Lab optimaliseert jouw probleemoplossend vermogen middels online cursussen, wetenschappelijke blogs, podcast afleveringen en persoonlijke (reis)columns.   

Hoe het begon

Met een groot verlangen voor een socialere wereld is Su-Anne, na een reis door Sri-Lanka, vanaf 1999 columns gaan schrijven wat je van andere culturen kunt leren. In 2017 maakt ze van dat concept haar bedrijf: ‘The Global School’. The Global School is een online platform waar de wereld wordt gezien als klaslokaal en inzichtelijk wordt gemaakt wat je van andere culturen kunt leren. Met ondertussen ruim 56 bezochte landen is er oneindig veel inspiratie om via columns en roadmovies lezers te inspireren. Su-Anne eindigde met haar bedrijfsconcept The Global School in de top 10 van VIVA Visionista, een landelijke wedstrijd voor inspirerende vrouwelijke ondernemers. Daarnaast bond ze klanten aan zich zoals LINDA.TV, NoSun reisorganisatie en Bergans outdoorkleding waarvoor ze in opdracht reis content maakte. Het bedrijfsconcept groeide waardoor Su-Anne in 2022 verder is gegaan onder de naam: Wisdom Lab. 

 

Wisdom Lab

Vanaf 2022 is Su-Anne gestart met haar PhD onderzoek ‘van kennis naar wijsheid’. Hiermee heeft ze haar verlangen naar een socialere wereld concreet gemaakt. Vragen zoals wat is wijsheid en is wijsheid aan te leren zullen onder haar worden onderzocht vanuit een (neuro)psychologisch perspectief. Naast dat je op Wisdom Lab nog steeds columns kunt lezen met daarin wijze lessen vanuit de hele wereld (voorheen The Global School) is Wisdom Lab óók een platform waar je wetenschappelijke informatie kunt vinden (artikelen, podcast, masterclass) over het thema wijsheid, alleen dan in een toegankelijk jasje zodat nieuwe kennis voor iedereen beschikbaar is. 

Waarom Wijsheid?

We leven in een wereld waarin zowel individuen als samenlevingen onderhevig zijn aan complexe vraagstukken. Hedendaags is er een groeiende wetenschappelijke behoefte aan pro-sociale kaders voor het oplossen van deze complexe vraagstukken waar alleen kennis niet toereikend lijkt te zijn. Immers, soms heb je bij het oplossen van een moeilijk vraagstuk niet nog meer kennis nodig maar wijsheid. Het hebben van wijsheid kan van toegevoegde waarde zijn voor ons menselijk kapitaal én wijsheid kan een belangrijke sociale functie vervullen.

PhD Onderzoek

We zullen echter alleen eerst moeten onderzoeken wat we onder wijsheid verstaan (vanuit een psychologisch perspectief) en óf er effectieve strategieën zijn om wijsheid te ontwikkelen / aan te leren. Promovenda Drs. Su-Anne (E.M) van Waes doet hier onderzoek naar. Haar promotie onderzoek staat onder begeleiding van de VU Amsterdam faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen afdeling neuro- en ontwikkelingspsychologie én de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.